סכסוכי עבודה עשויים לגרום לנזקים רבים גם למקום העבודה. הם פוגעים בפריון העבודה, הם פוגעים באווירה, מפריעים לתקשורת ופוגעים בתדמית. על מנת לפתור מצבים כאלה אפשר לנקוט בגישה נוקשה שבדרך כלל מחמירה את המצב ואפשר לנקוט בגישות ולבחור כלים שמסוגלים לפתור את הסכסוכים בקלות.
גישור ומגיעים לעמק השווה
סכסוכי עבודה עשויים לפרוץ על רקע מגוון רחב של מצבים. לפעמים, נוצרת תחושה של חוסר הוגנות ולפעמים יש הרגשה כי זכויות העובד אינן ממומשות במלואן. המעסיק, מאידך, עשוי להרגיש כי העובד איננו מרוכז בעבודה, איננו נותן את המיטב שבו, אולי מזלזל בנהלים מסוימים או לא מודע לחשיבות הייצוג של מקום העבודה בפני הלקוחות. כלי מאוד יעיל וטוב ופתרון סכסוכי עבודה בשיטה מקדמת נקרא גישור. בשיטה זו, שאפילו בתי המשפט מעודדים את השימוש בה, מגיע מגשר, שהוא גורם אובייקטיבי מקצועי. מטרת התהליך היא להבין מאין נובע הסכסוך ומהו השורש לתחושה השלילית שמביאה לבעיה.
המגשר, שהינו לרוב בוגר לימודי גישור ואיש מקצוע מיומן, נוקט גישה מאזנת בין הצדדים. הרעיון הוא למצוא את הפתרון שבו הרווח של צד אחד לא בא במובהק על חשבון הצד השני. בין היתרונות החשובים של השיטה ניתן לציין למשל את תחושת ההוגנות. את העובדה שזה מונע פגיעה תדמיתית בארגון, שמתקיימת אם בוחרים לפנות להליך משפטי ארוך ויקר. בגישור, לא צריכים להוציא הון על ייעוץ משפטי. בנוסף לכך, חשוב לציין כי זהו כלי שמתאים לפתרון סכסוכים בכל הרמות והוא יחסית מהיר (ללא סחבת). גישור מתאים כאשר מוקד הסכסוך הינו בין גורמים בכירים בארגון אך גם כאשר הגורמים המסוכסכים הינם זוטרים. זוהי דרך יעילה, שהולכת ותופסת תאוצה על חשבון תביעה משפטית. מתאים לשמירה על זכויות העובד מצד אחד ומאזנת עם הצרכים של מקום העבודה.
הליך בוררות
כלי נוסף לפתרון סכסוכים במקומות עבודה נקרא בשם בוררות. ראוי לציין כי תהליכי בוררות, שעשויים להיות מעט מסורבלים, הפכו בשנים האחרונות לגמישים יותר. הם מתקיימים לא רק בקרב גורמים בכירים בהכרח ומשמשים גם בסכסוכים עסקיים מורכבים. חשוב להעיר כי במידה רבה, גישור הולך ומחליף את שיטת הבוררות ולמעשה, מגשרים רבים מבצעים מעין שילוב של שתי הדרכים. כלומר, המגשר הינו גם בורר.
נטרול סכסוכים בעזרת גורמים ניהוליים
כלי נוסף לפתרון סכסוכי עבודה מתאים מאוד כאשר הגורמים המסוכסכים הינם עובדים זוטרים יחסית. כאשר במקום עבודה ישנו גורם ניהולי בכיר שהינו דמות של מנהיג ולא רק דמות ניהולית, אפשרי שימוש בסמכות ובכריזמה לפתרון סכסוכים. חשוב לציין כי כלי זה מבוסס על מעורבות עמוקה של המנהל בכל מה שקורה בארגון. לצורך העניין יש צורך במנהל שמכיר בחשיבות של סביבת עבודה הרמונית ואשר יש לו יכולת בין אישית גבוהה והבנה בקידום פתרונות מסוג WIN – WIN.
תגובות
לא ניתן לההגיב