מאת דרור שקד, מנחה ומגשר בכיר בקבוצת גבים,מנהל פורום הורים ומשפחה ב Ynet ומנחה סדנת "הזמנה לשינוי"
בזמנים של שיגרה אנו מנהלים את חיינו בתחושה של ביטחון יחסי ומתוך שליטה והיכרות טובה של המציאות שבה אנו מתנהלים, אך בתקופה של שינויים משמעותיים אנו חשים אי וודאות, הרהורים וחששות מתמשכים, ובעיקר אנו חשים בקושי להפוך את המחשבות שלנו לפעולות במציאות. עצם החשיבה על שינוי עלולה לגרום לנו אי נוחות ויוצרת בנו תחושה חזקה של אי וודאות אשר ממילא מתרחשת בהיבטים רבים של חיינו: עבודה, ביטחון, מקצוע , התפתחות אישית, גידול ילדים, משפחה ועוד. באופן טבעי כל אחד מאיתנו מנסה להקטין את רמת אי הוודאות אותה הוא חש וזאת על מנת להקטין ככל האפשר את רמת הסיכון ועל ידי כך להגביר את תחושת הביטחון והנוחות האישית בהווה ככל האפשר.
רוב בני האדם הינם יצורים של הרגלים, דפוסים ושגרה החוזרת על עצמה. אנשים רבים מעדיפים את המוכר ונרתעים משינוי המסלול המוכר והשונה. שינוי נתפס עם אי וודאות ואי וודאות נתפסת כבעיה וכל אדם חווה ומגיב אחרת לתהליכי שינוי. כדי לחולל שינוי אמיתי אליו אנו שואפים עלינו להיות מודעים ולהכיר היטב את דפוסי הפעולה על פיהם אנו פועלים, לפתח רמה גבוהה יותר של הערכה עצמית ולייצר בהירות מירבית באשר למצבינו למטרותינו וליחסינו עם הסובבים אותנו.
אספני הסיפורים
ההבנה שרק אנו מציבים לעצמנו קשיים עשויה להקל עלינו ולסייע לנו להתקדם. המחשבות , הדעות , הזכרונות והחוויות שלנו יוצרים לנו קיבעון, זהו מודל מחשבתי אותו אנו מפתחים ומטפחים כל חיינו. בני אדם אוספים כל הזמן סיפורים והוכחות מעולם המחשבות הפרטי שלהם, מתרגלים "לסחוב הכל על הגב" וככל שחולף הזמן ומשקלם של הסיפורים שאספנו הולך וגדל נחוש קריסה שיכולה להתבטא במשבר. פריצת דרך משמעותית עשוייה להתחולל כאשר אדם מצליח לנסח ולהגדיר לעצמו באופן ברור ומדויק את מטרותיו, כאשר הוא הופך להיות מודע יותר לאותן התבניות אשר חוזרות על עצמן ומובילות אותו להרגשתתקיעות, לתחושות אשמה וייאוש ולהערכה עצמית נמוכה. אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה מונחים על ידי אותן אמונות שליליות כמו "לא מגיע לי" או "איני שווה", הם חושבים ומרגישים כך ולמעשה יוצרים לעצמם מציאות של חוסר מוטיבציה וחוסר משמעות. הכלל הוא שככל שהאדם בטוח יותר בצדקתו ובתפיסת עולמו, הוא סגור יותר לתפיסות עולם שונות משלו וקשה לו יותר לקבל שינויים ומאדם כזה נשמע פעמים ".. אין סיכוי שאצליח …" , "אני לא בנוי לזה…" "למה לי לקחת סיכון..". במקרים רבים אלו "תירוצים זמינים ומשכנעים" לחוסר יכולת לבצע שינויים והטרגדיה הגדולה שהם נובעים מתמונת עולם חלקית עליה מבוססת תפיסת העולם שלנו.
מחשבות לא מזיזות כלום !!!
כל הקרבות החשובים נערכים בתוכנו, כדי שיתחולל שינוי אמיתי יש צורך להניע אותו ולגרום לו לקרות אך הצורך לפעול מהווה קושי עבור רבים מאיתנו,כי הוא מלווה בהרבה חששות אך למרות זאת שינויים אפילו קטנים שעשו אנשים שונים הובילו לטיפוח תקווה ומקור לעידוד לצמיחה ולתחושה נפלאה של חופש.תפסיקו לחכות שיקרה משהו עדיין מחכים ? שתרוויחו יותר? שיהיה יותר זמן? שהילדים יגדלו ? לעוד שנה ? ובכן אין מה לחכות והדבר היפה בכל תהליך השינוי שלא תמיד אנו נדרשים לבצע שינויים דרסטיים על מנת לחוש יותר טוב יותר.
צעד הראשון לשינוי
הצעד הראשון לקראת השינוי המיוחל הוא להיות מוכנים לקבל את הרעיון שיש לכם זכות לחוש משמעות ולקיים את העשייה שלכם על בסיס החוזקות המיוחדות לכם. תוכלו אפילו להתחיל בקטן ולבחור למשל דבר אחד בו אתם מצליחים ושמעניק לכם סיפוק ללמוד ממנו ולמנף אותו להצלחה שתניע אתכם לפעול טוב יותר גם בתחומים אחרים.
תגובות
לא ניתן לההגיב