מורים
הכשרת צוותי חינוך – גישור למורים
אל מול אתגרי התקופה, הכוללים החרפת האלימות, פגיעה בסמכות המבוגר, וצורך הולך וגדל בשיתופי פעולה בין אנשים וגופים שונים, נדרשות מערכות חינוכיות לחזק את הדיאלוג כערך מרכזי וככלי מעשי. בין השאר, להחזיר באופן זה את הסמכות ההורית והמורית וכן להיות שותפים פעילים במאבק באלימות.
פעילות גבים עם צוותי החינוך ממוקדת בתפיסה שניתן לייצר ערך גבוה יותר לכולם ע"י ניהול מודע ומקצועי של האינטראקציה הבין-אישית. למורה יש אינטראקציות רבות וחלקן מורכבות, עם עמיתיו, תלמידיו, והוריהם. מכלול הכלים אותם מציעה גבים בהכשרת אנשי חינוך, מכוונת לשליטה גבוהה יותר במפגשים אלו, ומכאן יצירת ערך יותר גבוה למורה עצמו, לתלמיד, להורה ולמערכת.
ההכשרה המרכזית הניתנת ע"י גבים לצוותי חינוך הנה: "ניהול ממשקים ושיח שיתופי". ההכשרה ניתנת במסגרת של 15 או 30 שעות, וניתן להרחיבה אף למסגרת של 120 שעות/ רציונאל ופרקי ההכשרה המרכזיים:
- דפוסים, תבניות וכשלים ברמה האישית, התרבותית והארגונית – בכל הקשור בניהול האינטראקציה הבין אישית.
- חבילת עבודה" לניהול אפקטיבי של אינטראקציות, שיתופי פעולה וממשקים – מודל "עת לצמיחה".
- כלים פרקטיים:
- דיאלוג אפקטיבי (מורה-תלמיד, מורה-הורה)
- הבנה וניתוח של קונפליקטים
- ניהול שיחות טעונות – DifCon
- משוב והערכה – Feed Forward
- ניהול תהליכים דיאלוגים לצורך יצירת ממשקים אפקטיביים בשלושה מעגלים מרכזיים:
- ממשקי הנעת תלמידים וקבוצות.
- ממשקי שיתוף פעולה בסגל הארגון.
- ממשקי עבודה עם הורים.
נושאים נוספים להשתלמויות מתקדמות
- "מאמנטור" – המורה כמאמן וכחונך.
- ניהול קונפליקטים ו"גישבור" (מודל הגישור הסמכותי).
- מודל "כן-לא-כן" להתמודדות עם אתגרי הצבת הגבולות והאלימות.
למנהלים ניתנות הכשרות ייעודיות וכן אימון וייעוץ אישי.
משרד החינוך מכיר בחשיבות השתלמויות אלו, ומסייע בביצוען במסגרת הפסג"ה. ההכשרה מסייעת בין השאר בתמיכה בתכנית "אופק חדש" ומסייעת בהובלה אפקטיבית של השעה הפרטנית. ההגדרות המוכרות ע"י המשרד:
- שם ההשתלמות: חינוך והוראה ממוקדים בפרט – פיתוח השיח האישי והקבוצתי כתפיסה של ניהול שתופי פעולה וניהול ממשקים.
- תחום ההשתלמות: כלים בניהול דיאלוג כקשר מקדם דרך ניהול שתופי פעולה וניהול ממשקים.
- פירוט נושא ההשתלמות:
- הוראה ממוקדת בפרט ובקבוצה – ניהול דיאלוג
- זיהוי מוקדי התערבות – המורה והסובבים אותו (תלמידים, מורים והורים)
- שיתוף המערכת המשפחתית דיאלוג מורה, תלמיד, הורה
כלים מסייעים לאנשי חינוך
במסגרת שיתוף הפעולה בין מט"ח לקבוצת גבים, הופקו עבור מורים והורים מספר סרטוני הדרכה, שמטרתם להקנות כלים מעשיים, לצורך התמודדות אפקטיבית בהצבת גבולות ביחד עם דיאלוג משמעותי. ההדרכה ניתנת ע"י עמרי גפן, המייסד והיו"ר של קבוצת גבים, המוכר כמומחה בינלאומי לתחומי הדיאלוג, שיתופי פעולה, משא ומתן, וניהול קונפליקטים. בחלק מן הסרטונים משולבות הדגמות של שחקנים המסייעות להמחיש את הכלים.
באתר מט"ח קיימים כיום 5 סרטונים בנושאים הבאים:
- תהליך דיאלוגי – לרוב כאשר אנו מנסים לייצר דיאלוג מול האחר, אנו מתנהלים באופן אקראי ולא מובנה. סרטון זה מציג מבנה מסודר של שלבים בתהליך של יצירת דיאלוג. הנחת המוצא הינה כי מבנה זה מקנה ערך יותר גבוה לשיחה, ואפשרות לייצר תהליך יותר אפקטיבי. לצפייה בסרטון לחץ כאן
- הקשבה – מכל הסיבות בעולם, אנחנו חלשים בהקשבה… סרטון זה מציג מספר כלים ממוקדים המסייעים לנו להקשיב לאחר באופן יותר עמוק ומלא. אפקטיבי. לצפייה בסרטון לחץ כאן
- מלכודת התגובות – הסיבה המרכזית שמקשה עלינו לומר "לא" ולהציב גבול באופן אפקטיבי לאדם אחר, היא המלכודת אליה אנחנו נכנסים במצבים של התנהגות לא רצויה או דרישה שאיננו מסכימים לה מאדם אחר. הסרטון מנתח את "המלכודת", ומהווה בסיס לסרטון הבא שמציג תהליך לעצירת אלימות וחיזוק סמכות המבוגר. אפקטיבי.
- מניעת אלימות – מודל "כן-לא-כן" – אמירת "לא" מהווה את אחד מן האתגרים הגדולים של תקופתנו. מאד קשה לנו לומר "לא" שגם מהווה מימוש של הכוח והצרכים שלנו, ובה בעת שומר על כבודו של האחר ומאפשר המשך מערכת יחסים טובה ביננו. בסרטון מוצג המודל המאפשר לנו לבטא "לא חיובי". כיצד אני כמבוגר מציב גבול ברור ומשתמש בסמכות ההורית/מורית שלי ומאפשר המשך של מערכת יחסים טובה ביננו. מדובר בכלי מאד עוצמתי ואפקטיבי עבור מורים בהתמודדות עם התנהגות אלימה של תלמידים. אפקטיבי. לצפייה בסרטון לחץ כאן
- צרכים – מורה שתדע לזהות את הצרכים של תלמידיה, ותסייע להם לבטא אותם ולקיים דיאלוג עם אחרים על בסיס צרכים, תקנה להם ערך מאד גדול הן בהווה והן לתהליך הצמיחה שלהם. מדובר באחד הדברים הפשוטים ובאותה עת המורכבים ביותר בהתנהלות האנושית והבין-אישית. סרטון זה שופך אור על הרעיון וכיצד ניתן ליישמו בשיחה של מורה עם תלמידים בשעה הפרטנית. אפקטיבי. לצפייה בסרטון לחץ כאן