מרחב עירוני
אחד המאפיינים הבולטים של המרחב העירוני הוא היותו כר פורה לאינטראקציות אנושיות וחברתיות. המפגש היומיומי בין בני אדם, בסביבת המגורים, התעסוקה, הצריכה והפנאי מוליד אינספור מערכות יחסים, הנעות על קשת רחבה שבין קירבה, חברות ושיתוף פעולה מצד אחד לניכור, עוינות וקונפליקט מצד שני. מעבר לכך, ערים מהוות זירת מפגש מתמדת לקבוצות שונות, הנבדלות זו מזו בתרבות, תפיסת עולם, קודים התנהגותיים, מעמד סוציו-אקונומי ועוד. הבדלים אלה עשויים להוות מקור לשפע ופריחה עירונית כמו גם לחיכוך ועימות מתמיד.
לאור זאת, אחד מאתגרי הניהול של המרחב העירוני הוא הרחבת ממדי השותפות, הקבלה והכבוד הדדי בין תושבי העיר והקבוצות המרכיבות אותה, כך שהאינטראקציות במרחב מורכב ומרתק זה יתנהלו באופן שיקדם את רווחת הכלל.גבים שמה לה למטרה לשפר את איכות החיים בערים ולתרום ממומחיותה בניהול שיתופי פעולה ומערכות יחסים לחיזוק המרחב העירוני. מערך השירותים הנרחב שאנו מציעים לרשויות המקומיות ולגופים הפועלים לפיתוח הקהילה העירונית נועד להעניק כלים מקצועיים מתקדמים לעוסקים במלאכה החברתית היומיומית, לסייע בניהול מושכל של שיתופי הפעולה והקונפליקטים בעיר ולהטמיע שפה עירונית משותפת המבוססת על דיאלוג וכבוד הדדי.
שירותנו בתחום
- מרכזים ליישוב סכסוכים וגישור בקהילה
- תהליכי דיאלוג קהילתי
- ליווי שותפויות בין מגזריות במרחב המקומי
- גישור ותהליכי בניית הסכמות בבתים משותפים
- שיטור קהילתי, סיירות הורים ותכניות למניעת אלימות במרחב העירוני
- שותפות עם המרכז לשלטון מקומי
מרכזים ליישוב סכסוכים וגישור בקהילה
בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת העשייה המבורכת בתחום יישוב הסכסוכים והגישור בקהילה. מרכזי הגישור בקהילה מבוססים על מתנדבים המקבלים הכשרה וליווי מקצועיים, והפועלים כיום ברשויות מקומיות רבות בישראל. תחום עשייה מרתק זה דורש התמקצעות מתמדת לצד התאמות למאפיינים ולצרכים המיוחדים של כל מרכז.גבים גאה להיות הגוף המוביל בארץ בליווי מקצועי, הכשרות והנחיית פרויקטים ייחודיים במרכזי הגישור הקהילתיים. הקו המנחה את עשייתנו בתחום זה הוא מתן מענה כולל ומותאם לצרכי המרכז, החל משלב הייזום וההקמה, דרך הכשרת צוותי המגשרים ועד הנחיית תהליכים ופרויקטים חדשניים.
בתוך כך אנו מציעים:
- קורסי גישור מקצועיים.
- תכניות להתנסות מעשית מודרכת בגישור (פרקטיקום).
- תכניות פיתוח מתקדם והעשרה מקצועית לצוות המגשרים.
- תכניות הכשרה ופיתוח לקבוצות אוכלוסיה מוגדרות.
- תכניות לדיאלוג קהילתי ושיח בין תרבותי.
- ליווי תהליכי בניית הסכמות בבתים משותפים.
- סדנאות אינטייק והכשרה מקצועית לצוות המרכז.
- תכניות חניכה וסופרויז'ן מקצועי לצוות המגשרים.
- ייעוץ וליווי כולל.
דיאלוג קהילתי ושיתוף ציבור
כיום, יותר מתמיד, ברור כי הדיאלוג והשותפות עם הציבור קריטיים להצלחתה של הרשות. השלטון המקומי הוא מרחב שבו קיימת הזדמנות אמיתית וחשובה לשיתוף הציבור ומעורבותו בתהליכי קבלת החלטות. מעבר לכך, במסגרת הרשות המקומית עשוי להתקיים מפגש בין קבוצות חברתיות ותרבותיות שונות ומגוונות החולקות מרחב משותף ומקיימות מרקם עדין, ולעיתים מורכב, של מערכות יחסים.גבים, בשיתוף מרכזי גישור בקהילה וגורמים עירוניים נוספים, מובילה תהליכי דיאלוג קהילתי בהם לוקחים חלק בעלי תפקידים ברשות ומוסדותיה, מובילים מקומיים, מנהיגי דת וקהילה, ראשי ארגונים ופעילים עירוניים בולטים. מטרת התהליך הינה לחזק את התקשורת, האמון והשיתוף בין הקבוצות השונות בעיר וביניהן לבין כלל הגורמים ברשות, ובדרך זו לטפל יחד בסוגיות מעשיות המעסיקות את התושבים כגון: חינוך, סביבה, בטחון אישי, תרבות וזהות עירונית, תעסוקה, נוער, דיור, תכנון וכיו"ב.
מדובר בתהליכים בעלי פוטנציאל להשפעה רחבה על תחושת החיבור, השייכות והגאווה העירונית.
ליווי שותפויות בין מגזריות במרחב המקומי
שותפויות בין מגזריות בקידום החברה והקהילה אינן רק כורח המציאות אלא הזדמנות ליצירת ערך גבוה לתושבי העיר, תוך שימוש מושכל בחוזקות הייחודיות של כל מגזר – ציבורי, פרטי ואזרחי (שלישי). אולם, דווקא לאור ייחודיות ושונות זו, עשייה בין מגזרית אינה פשוטה ודורשת מידה גבוהה של פתיחות לצד כלים מקצועיים בניהול שיח, ממשקים ושיתופי פעולה.בקבוצת גבים פותחו לאורך השנים מתודולוגיות ייחודיות לבניית שיתופי פעולה והעצמתם ובפרט בהיבט הבין-מגזרי. בין השאר, מסייעת גבים בשותפות של חברות עסקיות ורשויות מקומיות בהקמת מרכזי גישור בקהילה, וכן מלווה תהליכי שולחנות עגולים.
גישור ותהליכי בניית הסכמות בבתים משותפים
מרבית תושבי ישראל חיים כיום בבתים משותפים בערים. הבית המשותף הוא מרחב מורכב, המהווה פוטנציאל ליחסי קירבה, חברות ושותפות מצד אחד וקונפליקטים, מתחים ואף סכסוכים מרים מצד שני. לניהול תקין של היחסים והמרחב המשותף במסגרת זו השפעה מכרעת על איכות חיי התושבים.בגבים פותח מודל ייחודי לליווי תהליכים שיתופיים בבתים משותפים, שמטרתו:
- בניית הסכמות בין הדיירים וחיזוק השותפות ביניהם.
- חיזוק התושבים והעצמתם כמובילי שינוי בסביבתם.
- הגברת שיתוף הפעולה בין התושבים לרשויות.
- שיפור כולל של איכות החיים בבניין ובשכונה.
מודל זה וכלים מקצועיים נוספים שפותחו בגבים לאורך השנים מסייעים במגוון הקשרים נוספים:
- גישור בסכסוכי שכנים.
- ליווי בהקמה ועבודה תקינה של ועדי בתים.
- בניית הסכמות בהקשר ליישום תמ"א 38.
- ליווי ובניית הסכמות בתהליכי פינוי-בינוי.
- גישור בסוגיות כספיות, נדל"ניות, תכנוניות וסביבתיות בין תושבים לבין עצמם וכן אל מול קבלנים, רשויות, נותני שירותים וגורמים נוספים.
לחצו כאן לקריאה נוספת על מודל העבודה בבתים משותפים
שיטור קהילתי, סיירות הורים ותכניות למניעת אלימות במרחב העירוני
מרכיב משמעותי באיכות החיים העירונית הוא תחושת הבטחון של התושבים. במרבית הרשויות המקומיות מושם כיום דגש חשוב על חיזוק תחושת בטחון זו באמצעות נוכחות מוגברת של גופי שיטור קהילתי, משמר אזרחי וסיירות הורים כמו גם הרחבת פעילותם של מדריכי נוער ותכניות למניעת אלימות.בגבים אנו מאמינים כי הצלחתם של גורמים חשובים אלה תלויה לא רק ביכולתם להפעיל כוח אכיפה והרתעה, אלא גם במסוגלותם ליצור חיבור חזק לקהילה שבתוכה הם פועלים, לבסס אמון ותקשורת פתוחה עם קבוצות אוכלוסיה שונות ולנהל שיתופי פעולה מוצלחים עם קשת רחבה של גורמים במערכות העירוניות השונות.
בשנים האחרונות מעורבת גבים בהכשרות ייעודיות לשוטרים קהילתיים, מתנדבים בסיירות הורים, מדריכי נוער בסיכון, אנשי רווחה, טיפול וחינוך. מטרתן של הכשרות אלו היא הקניית מיומנויות גישוריות ודיאלוגיות מתקדמות וכלים מקצועיים לניהול שיתופי פעולה אפקטיביים.
לצד זה, אנו מציעים ליווי והנחיה מקצועית בתהליכים ייחודיים של בניית אמון ושותפות בין גורמי אכיפה לקבוצות אוכלוסיה מוגדרות.
שותפות עם המרכז לשלטון מקומי
גבים מקיימת לאורך שנים שותפות מקצועית עם מרכז השלטון המקומי בפיתוח הגישור ובתהליכים שונים. במסגרת זו מוכשרים עשרות בעלי תפקידים ברשויות המקומיות בתכניות הבסיסיות והמתקדמות בגישור, וכן מתנהלים תהליכי גישור מורכבים בסוגיות מוניציפאליות. בתהליכים אלה מגשרים יחד מומחי תהליך מצוות גבים ומומחי תוכן מקרב בעלי תפקידים בעבר ובהווה ברשויות המקומיות. שותפות זו מייצרת ערך רב לאלה המבקשים ליישב בהסכמה סכסוכים בתחום המוניציפאלי ומהווה כר פורה ליזמות בתחום הגישור, הדיאלוג ושיתוף הציבור ברשויות שונות ברחבי הארץ.