'החברה האזרחית', כשם כולל לארגונים האזרחיים והחברתיים העוסקים בקידום אינטרסיים ציבוריים שונים, ואשר אינם חלק מן המגזר הציבורי או הפרטי, מהווה גורם בעל השפעה מכרעת על פני החברה, ערכיה, מוסדותיה, מערכות היחסים בין קבוצות שונות בתוכה ואופי השיח בין האזרחים לבין עצמם ובינם לבין רשויות השלטון והמגזר העסקי.
ארגוני החברה האזרחית, גדולים כקטנים, עוסקים בסוגיות שונות שעל סדר היום הציבורי-חברתי, כאשר לעיתים מדובר בעניינים בעלי אופי טעון וקונפליקטואלי. מטבע הדברים, בסוגיות אלו ואחרות, נדרשים השחקנים השונים במרחב החברתי לקיים ביניהם דיאלוג, לגבש הסכמות וקואליציות, לנהל שיתופי פעולה ממוקדים ושותפויות ארוכות טווח ולתחזק במקצועיות מערך ממשקים מורכב ומשתנה.
ECA
ECA- Effective collaboration Analysis
העבודה עם מודל חדשני וייחודי זה, הראשון מסוגו בעולם, מסייעת בניתוח רמת שיתופי הפעולה בארגון ובין ארגונים וגופים שונים, ומאפשרת פיתוח והעצמת שיתופי הפעולה על בסיס תהליך קבלת החלטות מובנה.
המודל מבוסס על ארבעה פרמטרים מרכזיים, המהווים את הליבה של כל שותפות וכל שיתוף פעולה: Value, Structure, Interaction ו – Commitment.
המודל אפקטיבי בתהליכי בניית שיתופי פעולה ושותפויות, והוא מהווה בסיס במיוחד לתהליכים המתבצעים בין ארגונים או בין יחידות בארגונים גדולים. עוצמתו באה לידי ביטוי במספר מישורים, ביניהם:
בנייה של שיתופי פעולה ושותפויות מן השלבים המוקדמים ביותר.
ניהול וטיפוח והעצמת שיתופי פעולה ושותפויות בשלבים מתקדמים.
ניהול מושכל של יחסי כוח ותפיסות שונות.
התמודדות עם היבטים של רב תרבותיות ושפות ארגוניות שונות.
סנכרון והסכמה בנוגע לתהליכי קבלת החלטות בממשקים המשותפים.
מניעה וניהול של קונפליקטים פוטנציאליים וקונפליקטים פעילים.
שולחנות עגולים
אחת מן המתודולוגיות המובילות בשיח בין גופים ומגזרים שונים הינה "שולחנות עגולים". מדובר בפורום של הידברות, המאפשר דיאלוג משמעותי, ולעתים אף כולל קבלת החלטות. לצד שיטה זו, מסתייעת גבים גם בשיטה של "מרחב למידה פתוח" – OPEN SPACE LEARNING – וכן "בנית הסכמות" – CONSENSUS BUILDING. בכל הטכניקות הללו יש שימוש גם לצורך שיח בין מגזרי אפקטיבי וגם כחלק מתהליכי שיתוף הציבור.
הקמת מערך CCO
החזון של גבים כולל הקמת מערך CHIEF COLLABORATION OFFICERS – CCO – קבוצה מובילה של בעלי תפקידים מארגונים שונים, האחראיים על שיתופי הפעולה בתוך ובין הארגונים. אנו מקדמים מהלך אשר יוביל לכך שבעתיד הלא רחוק, בכל ארגון, בודאי ממשלתי ומוניציפאלי, ימונה בעל תפקיד בכיר למשימה זו. אנשים אלו יעברו הכשרה מקצועית מעמיקה, ויפעלו על בסיס רשת מחייבת שתיפרס בעזרתם בין כל הארגונים. באופן זה ישתפרו משמעותית שיתופי הפעולה הנדרשים בין כל הגופים אשר עליהם מושתתת החברה הישראלית.
כלי ניהול לארגוני החברה האזרחית
הכלים המקצועיים שפותחו בגבים בתחום ניהול שיתופי פעולה וממשקים הינם בעלי ערך רב לעבודתם של ארגוני החברה האזרחית. כלים אלה רלוונטיים הן בהיבטים של ניהול פנים ארגוני אפקטיבי והן בהיבטים של יצירה, שימור ופיתוח רשת הקשרים ושיתופי הפעולה של הארגון עם ארגונים אחרים וכן עם רשויות ציבוריות וגורמים פרטיים שונים.
בהקשר זה מציעה גבים מערך של תכניות פיתוח וליווי לארגוני החברה האזרחית בתכנים מגוונים – לחצו כאן לפירוט