שיעור הגירושין בישראל אמנם נחשב לנמוך יחסית למדינות האיחוד האירופי (35% לעומת כ-27% בישראל), אך בשנים האחרונות הוא עולה בהתמדה. במדינת ישראל על פי חוק התרת קשר נישואין (ללא תלות בדת הנישאים או בפלטפורמה שבה נישאו) נעשית בבית דין דתי או בבית משפט לענייני משפחה.
למרות זאת, היו דרכים שונות לבצע גירושין בהסכמה ללא מעורבות של בית דין כזה או אחר. למשל, גירושין בשיתוף פעולה שנעשים בעזרת צוות של מומחים בתחום המשפטים והטיפול (למשל עורך דין דיני משפחה שמתמחה בתחומים הקשורים לגירושין לרבות הסדרי ראייה, הסכמי גירושין, תשלומי מזונות ועוד). אפשרות אחרת היא גישור שנעשה ע"י איש מקצוע ניטרלי שמסייע לזוג להגיע להסכמות ביניהם.
למה לבצע גישור?
החל מיולי 2016 גישור בגירושין הוא חובה ע"פ תקנות גישור חובה בגירושין. המשמעות היא שהחל מתאריך זה אין כל תביעות בתחום סכסוכי המשפחה (שהוגשו לבית משפט לענייני משפחה או לבית דין רבני) אלא בקשות ליישוב סכסוך. הצדדים המסוכסכים יוזמנו לעד 4 פגישות שבהן תיבדק התאמתן להליך כלשהו של יישוב הסכסוך : גישור, הליך טיפולי או הליך משפטי בבית משפט למשפחה או בית דין דתי.
גישור בתחום הגירושין מבוסס על 3 כללים :
- כלל ראשון – שני בני הזוג מגיעים להסכמות משותפות מרצונם החופשי, כלומר אף אחד מהם אינו מרגיש תחושות של ויתור או של פשרה. יתרה מזאת – המגשר אינו כופה עליהם דבר אלא מסייע להם להגיע לפתרונות הטובים ביותר עבורם.
- כלל שני – גישור בגירושין כמו כל גישור משפחתי כולל גם היבטים רגשיים ולא רק טכניים. המשמעות היא שגישור זה הוא המקום להוציא משקעים רגשיים, לפרוק תסכולים ולהתחיל מחדש את החיים בנפרד ללא אלמנטים שליליים כלשהם.
- כלל שלישי – גישור בגירושין נעשה בצורה חברית ובאווירה נוחה ומכילה כדי לאפשר יעילות מקסימלית, כלומר פתרון הסכסוך בדרכי שלום.
למה ללמוד גישור?
לתקנות החוק לגישור חובה בגירושין ש משמעות אחת מידית – בוגרי קורס גישור משפחתי הופכים להיות מבוקשים מבחינה תעסוקתית. קורס גישור לא רק מקנה מיומנויות שונות בתחום ניהול תהליך הגישור, אלא גם מעניק טכניקות רבות להתמודדות עם קונפליקטים שיש להן יתרונות רבים, למשל:
- כלים בתחום המשפחתי – קורס גישור מקנה כלים, שיטות וידע בפתרון סכסוכים משפחתיים שונים כמו גירושין. אלו יכולים לסייע לכל אחד כשאר הוא נתקל בקונפליקטים, אי הבנות וסכסוכים שונים בתחום המשפחתי.
- כלים מקצועיים – קורס גישור והידע שנצבר במהלכו מקנה למשתתפים בו ערך מוסף מקצועי. למשל, עורך דין דיני משפחה יכול לעשות שימוש בידע זה במקום עבודתו – מה שמאפשר שדרוג תעסוקתי של המשתתף עצמו ושדרוג עסקי מצד מעסיקיו.
- כלים בתחום הבין אישי – קורס גישור מקנה למגשר יכולות של הכלה, כבוד הדדי והקשבה וכן מיומנויות של הבנה ותקשורת בינאישית. כלים אלו מאפשרים לבוגרי הקורס להשתמש בחייהם בטכניקות של משא ומתן, שמירה על סודיות, ניטרליות והקשבה פעילה.
תגובות
לא ניתן לההגיב