סכסוכי עובד מעביד אינם בהכרח דבר של מה בכך. סכסוכים שמקורם בכשל או ברשלנות שגרמו נזק פיזי/בריאותי לעובד במהלך עבודתו (למשל פציעה או נכות) יכולים להימשך שנים.
אמנם העובד זכאי למלוא זכויותיו מהמוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה ללא הוכחת אשמת המעביד, אבל תביעת נזיקין כנגד המעביד היא אופציה אפשרית מתוקף פקודת הבטיחות בעבודה.
פקודת הבטיחות בעבודה ומשמעותה
פקודה זו קובעת בשורה של סעיפים שאחריות המעביד כלפי עובדיו כוללת את חובת הזהירות. למשל (רשימה חלקית):
- החובה לצייד את העובדים באמצעי זהירות כדי למנוע מהם נזקי גוף במהלך עבודתם
- להדריך את העובדים הן באשר לאופן ביצוע העבודה והן לגבי השימוש בכלי העבודה
- לספק ציוד מגן רלוונטי ולוודא שהשימוש בו נעשה כהלכה
- להזהיר את העובדים מפני סכנות שונות בסביבת העבודה
- לסלק מכשולים שיכולים לפגוע בעובדים
בנוסף, המעביד נדרש לוודא שעובדיו שומרים על כללי הבטיחות במקום העבודה ונוהגים בהתאם להנחיות. המשמעות היא שגם לעובדים יש אחריות בתחום הבטיחות, למשל עליהם לעמוד בהנחיות המעביד ולהקפיד על כללי הבטיחות.
לכן, בכל נזק פיזי או בריאותי לעובד במסגרת עבודתו נדרש להוכיח מי האשם בכך – המעביד עצמו עקב רשלנות או כשל או העובד עקב אי עמידה בנהלים שנקבעו.
תביעת נזיקין כנגד המעביד– אליה וקוץ בה
עם זאת, חשוב לזכור שאי אפשר לקבל כפל פיצויים עבור תאונת עבודה, כלומר גם מהמוסד לביטוח לאומי וגם מהמעביד. יתרה מזאת – במידה והעובד מקבל פיצויים משני הגופים – בית המשפט מקזז את הפיצויים שקיבל המעביד מאלו שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי.
בנוסף, מכיוון שתביעת פיצויים מול המוסד לביטוח לאומי נחשבת למורכבת וממושכת – עובדים רבים מעדיפים לתבוע אך ורק את המעביד בעזרת עורך דין שמתמחה בכך, למשל עורך דין לאובדן כושר עבודה כאשר העובד איבד את כושר עבודתו כתוצאה מהפגיעה.
ככל הליך משפטי, גם תביעת הנזיקין של העובד שכנגד מעבידו כרוכה בעימות ובעלויות כספיות של שני הצדדים. בנוסף, יש חשש שמערכת היחסים בין שני הצדדים תיפגע ואף תיהרס כליל כתוצאה מכך.
אז מה עושים?
אחד הפתרונות המובילים שמקצרים את ההליך המשפטי בין העובד למעביד באופן משמעותית הוא גישור. הליך הגישור מהווה חלופה מוצלחת, קלה ויעילה להליך המשפטי של תביעת הנזיקין מול המעביד. בהליך זה הן העובד והן המעביד מיישבים את הסכסוך ביניהם בדרכי שלום ומגיעים להסכמה.
הליך זה נעשה באמצעות מגשר שתפקידו אחד – למצוא את המכנה המשותף בין הצדדים כדי להציע פתרון שיהיה מקובל על שניהם. המגשר נותן לעובד ולמעביד להביע את טענותיהם תוך שמירת מסגרת שתאפשר המשך עבודה משותפת.
במסגרת לימוד גישור בתחום סכסוכי העבודה לומדים כלים, שיטות וידע בתחום פתרון הסכסוכים בין מעבידים לעובדים. כלים אלו כוללים גם טכניקות שונות בתחום הבינאישי שמפתחות יכולות כמו הכלה, כבוד הדדי, הקשבה פעילה, משא ומתן, שמירה על סודיות, ניטרליות ועוד – יכולות שבכוחן לסייע לכל אדם באשר הוא.
תגובות
לא ניתן לההגיב